Facebook

Stel je bent net verhuisd, je kent niemand en maakt niet heel snel contact met anderen. Of je hebt moeite met huiswerk maken, voelt je eenzaam of je staat gewoon even wat minder sterk in je schoenen. Duizenden Nederlands kunnen een tijdelijk steuntje in de rug goed gebruiken om zichzelf weer op te pakken, wegwijs te worden of om even een zetje in de goede richting te krijgen. Voor al deze mensen zoekt het Oranje Fonds vrijwilligers, ook wel maatjes genoemd.

Een maatje op maat
Ons land telt honderden initiatieven die hard op zoek zijn naar nieuwe maatjes, mentoren en coaches. Voor deze organisaties zoekt het Oranje Fonds vrijwilligers om leuke, gezellige en nuttige dingen te doen met iemand die dit hard nodig heeft. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwe Nederlanders, mensen met een handicap, tienermoeders, ex-verslaafden, kinderen met leerproblemen of ouderen zijn. Samen met een maatje gaan zij een kopje koffie drinken, zwemmen, een stuk fietsen of bijvoorbeeld samen boodschappen doen. Gedurende enkele maanden vormen vrijwilliger en deelnemer een vast team dat van elkaar kan leren en met veel plezier samen optrekt. Een maatje wordt voor iedereen op maat gezocht.

Probleemhulp en pizzabakker
Neem het 19 jaar oude maatje Anne en de jonge moeder Sabrina, die eerst wat twijfelachtig was:”het klonk zo zielig, alsof je zelf helemaal geen vrienden hebt terwijl ik die best heb.” Toch vonden de twee elkaar en gaan ze nu gezellig samen pizzabakken, winkelen en uit. Toch is Anne er echt om Sabrina te helpen haar problemen op te lossen. Hiervoor kreeg Anne een grondige training waardoor ze goed wist wat ze kon verwachten als maatje van een tienermoeder. Op de dag van de lancering van de ‘Gezocht:Maatjes’-campagne, kregen Anne en Sabrina bezoek van Prinses Màxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. Beiden kunnen het nog niet helemaal bevatten. “Het was eigenlijk zo gewoon, dat ik al gauw niet eens meer besefte dat het de Prinses was”, aldus Anne. “Ze was heel open en echt in ons geïnteresseerd. Zij vroeg bijvoorbeeld wat ik in de toekomst van plan ben met school en hoe ik dat dan met mijn zoontje Dylano zou oplossen. Ze kon zich erg goed voorstellen dat het zwaar was om zo jong een kind te krijgen”, vertelt Sabrina.

Een ervaring voor beiden
Maatjes zijn geen hulpverleners. Vaak brengen ze vriendschap en expertise mee, werkt het contact twee kanten op en levert ook de vrijwilliger veel nieuwe ervaringen. Tom (56) voelt zich door de dialoog met zijn maatje erg verrijkt: “Moustafa kwam hier ooit als vluchteling. Met hem ben ik steeds in dialoog over onze multiculturele samenleving. Door ons contact ben ik dingen met heel andere ogen gaan bekijken.”

Zoek waar jij nodig bent op: www.ikwordmaatje.nl

Social links powered by Ecreative Internet Marketing