Uitreiking beste fairtrade wijn

De Betere Wereld
 

Hoofdredacteur Almar en ik waren gisteren aanwezig bij de uitreiking voor de beste fair trade wijn van Nederland. Een leuke gelegenheid om eens een kijkje te nemen hoe dat nou zit met die fair trade wijnen. Zijn het er veel, waar kan je ze vinden en het belangrijkste: smaakt het ook nog ergens naar?

De bijeenkomst bestond uit een proeverij door een panel van bekende proevers zoals Nicolaas Klei, weet je wel, die grote man van de Supermarktwijngids die veel van ons ergens thuis hebben liggen. Samen met vertegenwoordigers van Max Havelaar en wijnportaal By the Grape proefden zij heel wat af voordat ze aan hun duurzame lunch begonnen. Niet voor ons helaas, wij dachten dat het hele gebeuren pas om twee uur van start zou gaan. Nou, toen wij aankwamen hadden het panel en andere liefhebbers al een wijn of 60 over de tong laten glijden(en natuurlijk netjes weer uitgespuugd), en vonden wij tafels vol lege borden en glazen.

Net op tijd

Maar goed, we waren ten minste op tijd voor de uitreiking, en daar ging het ten slotte om. Snel drukte een dame van Max Havelaar ons een glas Zuid-Afrikaanse rode wijn in de hand. “Die maakt een hele goede kans”, fluistert ze ons vrolijk toe. En dat ben ik, zonder ook maar iets anders geproefd te hebben, volledig met haar eens. Het is een volle cabernet sauvignon, elke slok volgepropt met volle fruitaroma’s, en de producent zit vlak naast ons. Deze Rydal Jeftha bracht, als fair trade held van het eerste uur, de allereerste eerlijke wijn op de markt. Zijn koopmanskloofwijnen zijn nog niet te koop in ons land, maar daar zou na deze dag in duurzaam restaurant de As wel eens verandering in kunnen komen. Wel als het aan mij ligt in elk geval.

“Lekker dom”

Goed, we zijn aangekomen bij de uitreiking. Juryvoorzitter Harold Hamersma neemt het woord en spreekt het gezelschap van wijnkopers, producenten en genieters toe om hen te verlichten over hun prestaties. Het begint al goed. Een witte sauvignon blanc van de Appie wint de prijs voor de beste fair trade witte wijn. Maar wie mag de award in ontvangst nemen? “Lekker dom”, merkt Hamersma vrolijk op over de schitterende afwezigheid van de supermarktgigant. Onze vriend Jeftha krijgt een eervolle vermelding voor zijn chenin blanc.

Roze olifantjes

In de categorie rosé is het allemaal wat eenvoudiger. Er waren beduidend minder inzendingen, dus werd die leuke fles met dat roze olifantje erop verkozen tot beste wijn. Niet dat het panel daar kennis van had bij deze Balance Pink rose, want alle wijnen werden namelijk blind geproefd.

“Baie dankie“

Bij de rode wijn neemt Jeftha de prijs voor de door ons al gekeurde rode wijn in ontvangst met een Afrikaans “baie dankie”. Wanneer ik later op hem toeloop, staat hij nog steeds te glunderen. Ik ben jaloers op zijn baan. De vertegenwoordiger van de Koopmanskloof mag de hele wereld over reizen om zijn wijnen te promoten, erg lastig lijkt me dat. De pinotage van Fair Trade Original deelt mee in de eerste plaats van Jeftha’s wijnen.

Almar en ik socializen nog even met de Zuid-Afrikaan en praten met Judith Verkuil van Max Havelaar over de Fair Trade(restaurant) week waarin we zeker meer van deze mooie wijnen te zien krijgen.

De winnaars 2009

Fairhills sauvignon blanc van Albert Heijn
Balance Pink rosé, die te koop is bij de Hema
Fair Trade Originals pinotage, te vinden bij Wereldwinkels
De chenin blanc en de cabernet sauvignon van de Koopmanskloof zijn nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar dat zal snel veranderen!