over Tieme

Tieme Hermans

Tieme was dat jongetje dat de klas uit tijgerde, altijd onder de pleisters zat en belachelijke spelletjes verzon op de speelplaats. Hij kon geen seconde stilzitten en zat vol ideeën. School was dan ook nooit zijn beste setting. Na wat omwegen en veel werken in de horeca met soortgenoten die ook niet stil konden zitten, belandde hij dan toch als schrijver aan een bureau met de pen in zijn hand. Maar ook de journalistiek kon hem niet lang vasthouden. Liever volgde Tieme de droom die ontstond toen hij als kind aan papa vroeg naar al die verre landen op zijn wereldbol. Zijn vader, van wie hij de vertelkunst met de paplepel ingegoten kreeg, vertelde over Afrikaanse stammen, verre woestijnen en het grote trollenbos. De droom bleef in leven.

Na een paar jaar freelance werk voor media als De Betere Wereld, National Geographic Traveler en Dagblad de Pers, begon het echt te kriebelen. Van de ene op de andere dag besloot hij dat het moest gebeuren: de wijde wereld in. Hij wist nog niet hoe, maar nadat het idee van paard en wagen (godzijdank) een vroege dood was gestorven, kwam de fiets ineens naar boven. Nogal voor de hand liggend voor een Hollandse jongen toch? Zo kon hij echt dicht bij de mensen komen waar hij al jarenlang boeken over las. Landen als Armenië, Iran, Mongolië, Laos en alle landen die op -stan eindigen, hadden een soort magische klank voor Tieme. Hij droomde over vergeten karavanserais, nomadenkampen, paradijs

tuinen, kastelen in de woestijn, bergdorpjes, rijstterrassen en wildkamperen. Maar vooral over de mensen. Wat doen ze? Wat eten ze? Zijn ze net als wij of toch niet? De schrijver begreep dat het echte antwoord op die vragen niet in zijn boeken stond, dus besloot hij het met eigen ogen te gaan zien. Zo langzaam mogelijk, in volledige vrijheid. Met de mogelijkheid te stoppen bij elk boerderijtje, om elke willekeurige afslag te nemen en een praatje te maken met wie er ook maar op zijn pad komt.

DSC01867-min
DSC_0498

Deze reis duurt inmiddels al zo’n tien jaar, waarvan bijna de helft in het zadel en bracht de schrijver door bijna 40 landen. Tijdens zijn avonturen deelde Tieme zijn ervaringen met onder andere KRO Hemelbestormers, Trouw, De Kantening, National Geographic Traveler, NCRV Radio 1, de Stentor, Bouillon, Genoeg Magazine en RTV-Oost. Voornamelijk in de vorm van levendige reisverhalen over inspirerende mensen, vreemde avonturen en het dagelijks leven in de landen die hij doorkruiste. Omdat een leven als bureauredacteur er toch niet in zat, leek deze vorm van reisverslaggeving hem op het lijf geschreven. Door lezers, luisteraars en opdrachtgevers wordt Tieme geprezen om zijn enthousiasme, zijn belevende stijl en de kunst om het publiek mee te trekken in zijn gretige beleving van bijzondere plekken.

Op dit moment deelt Tieme zijn ervaringen vanuit een klein bergdorpje in het zuiden van India.

Tieme Hermans