Bier en culinair Bohemia

Fietsen door Tsjechië

Eigen werk

Wereldwijd gaat een eindeloze discussie over waar het beste bier wordt gebrouwen. De Tsjechen maken zich daar weinig zorgen over. Het is alleen de vraag welke van hun twee nationale kampioenen het is. Pilsener Urquell uit de stad Pilsen of Budweiser Budvar uit České Budějovice. De eerste draagt de naam het beste bier ter wereld te zijn en het brouwsel stond aan de wieg van elk bier wat wij nu pilsener noemen. Klinkt allemaal vrij pretentieus voor de bescheiden Tsjechen. Ik ga de proef op de som nemen in een snikheet Pilsen. Wat me direct opvalt wanneer ik de stad binnen fiets, is dat hun lokale trots weliswaar prominent aanwezig is in de kroegen en op parasols, maar dat rivaal Budweiser ook gewoon te krijgen is. Bij navraag kom ik erachter dat er van rivaliteit weinig sprake is. Bier is hun nationale trots, en de een houdt meer van Pilsener, zoals ze de Urquell hier noemen, en de ander meer van Budweiser. Klinkt mij heel sportief in de oren, kunnen we dat concept ook in het voetbal introduceren?

Even later loop ik door de eveneens erg warme brouwhallen van Urquell. Ik wilde toch eens zien hoe ons oerpils dan wel gemaakt wordt. En de belofte op een koud glas bier uit houten vat aan het eind geeft het laatste zetje. De toer zelf is een beetje als elke toer. Negentig procent van de informatie gaat het ene oor in, en direct het andere oor uit. Ik doe eigenlijk niet erg mijn best om op te letten, en heb al een hele tijd niks meer gedronken, dus ben ook wat afgeleid door de gedachte aan het aanstaande biertje. De bottelarij is aardig om te zien, een kijkje in de geschiedenis is ook leuk en ze laten ons de hop proeven die aan het pils wordt toegevoegd. Erg vies, maar eindelijk weet ik nu welke smaak hop precies toevoegt aan bier. Ik besteed de rest van de rondleiding aan het bestuderen van de rest van het gezelschap. Vooral een drietal klagende Amerikanen vind ik hilarisch. Heerlijk stereotiep met felwitte sportschoenen,- en sokken, donkere korte broek en een strak shirt in de broek met erboven een pet en zonnebril. Zegt de rare fietser die met z’n fronttasje in de hand, sandalen en hempie aan druk staat te schrijven in een verfrommeld kladblokje. Voor ik het weet lopen we door de koude, naar schraal bier ruikende kelders en krijgen we ieder een glas ongefilterd Pilsener. Het smaakt inderdaad heerlijk. Na een dag fietsen in de volle zon, een gortdroge keel en een lange rondleiding moet ik inderdaad bekennen dat dit het beste bier ter wereld is.

Enkele dagen later zit ik op een terras op het enorme marktplein van České Budějovice met voor me een bord Zuid-Boheemse knoflooksoep en een groot glas Budweiser. En dan bedoel ik niet het slappe Amerikaanse spul, dit is de real deal. Echte Budweiser uit Budweis, zoals de stad op z’n Duits heet. De Tsjechen drinken met 132 liter per persoon per jaar het meeste bier ter wereld, maar als je zo om je heen kijkt, lijkt dit zelden problematisch. Ze houden gewoon echt heel erg van bier. Het zit misschien wat in de natuur. Tsjechen komen op mij over als vrij relaxte mensen. Ze weten te genieten van het leven en pakken dat op Boheems-Bourgondische wijze aan. Een groot glas bier en lekker eten. De Boheemse keuken is dan ook stevig en lijkt veel op die van zijn Centraal-Europese buurlanden; grote stukken vlees, aardappelen en een koolsoort erbij. Ook soepen zijn ze goed in, en de knoflooksoep waar ik voor gevallen ben is een beroemd antikatermiddel. Maar ook zonder kater gaat de soep er prima in. Tot mijn grote vreugde zijn ze hier niet verlegen met knoflook, en wordt in mijn soep rijkelijk vergezeld door aardappelen, peterselie en kaas.

Goed. Terug naar het bier, want daar kwam ik voor. Als ik de twee bieren vergelijk, kom ik tot de conclusie dat de Tsjechen hun zelfverzekerdheid toch niet helemaal uit de lucht grijpen. Hun bieren zijn gewoon echt top. Niet te sterk, niet te bitter en perfect na een dag ploeteren door het heuvelland. Qua smaak vind ik het Pilsener heerlijk, goed hoppig en drinkt lekker weg, het Budweiser is iets lichter van smaak. Daarom is Urquell mijn favoriet, en is het inderdaad misschien het beste pils ter wereld.

Zoals mijn Tsjechische vriend Radek met vertelde: ‘De beste Tsjechische keuken vindt je bij mensen thuis’. Maar mocht je toevallig niet uitgenodigd worden door een lokale dorpsoma, sla dan zeker haar huisgemaakte knoflooksoep niet over!