De Betere Wereld kookt 1001 smaken

Duurzaam koken

De Betere Wereld

Dat Belgen kunnen koken is algemeen bekend. Waterzooi, mosselen, stoofpotjes met bier en andere specialiteiten glijden hun pannen uit met een souplesse waar menig Hollands chef-kok van achterover slaat. Minder zeker is echter of die pannen waar al dit moois uitkomt, ook zo goed in elkaar zitten. Daarom test het culinaire gelegenheidsduo van De Betere Wereld een bijzondere pan van onze zuiderburen: model ‘Dubai’ uit de serie Greenpan van het pannenmerk Demeyere.

De Greenpan-reeks bestaat uit meerdere series, soorten en maten, van wok tot grillpan en van steamer tot pastakoker. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze vrij zijn van chemische stoffen als Teflon (PTFE) en perfluoroctaanzuur (PFOA), waarvan de laatste hoogstwaarschijnlijk verboden wordt in de toekomst. De fabrikant claimt met de gepatenteerde Thermolon-laag een gezonde anti-aanbaklaag ontwikkeld te hebben die hittebestendig is tot 450 graden en die bovendien niet plakt.

De chefs van het Betere Wereld panel kwamen er tijdens de bereiding van een prachtige mediterrane maaltijd achter dat, in tegenstelling tot veel alternatieve anti-aanbaklagen, geen van de ingrediënten bleef plakken op de gladde bodem. Het zou ver gaan om te zeggen dat we het verschil proefden, maar het kookgemak wordt zeker vergroot doordat onze ‘Dubai’ fijn in de hand ligt, prettig zwaar is en de warmte lang in de pan achterblijft.

Recept voor vier personen.

Ingrediënten(wel biologisch natuurlijk! )

1 ui, gesnipperd.
3 teentjes knoflook, fijngesneden.
750 gram sperzieboontjes, gedopt.
1 Bakje cherrytomaatjes, gehalveerd.
2 tl Komijnzaad.
3 tl Chilipoeder.
2 el verse koriander, fijngehakt.
2 el olijfolie.

Bereidingswijze

1. Fruit de ui een kwartier op laag vuur in olie en bak vervolgens de knoflook, chilipoeder en het komijnzaad 5 minuten mee.
2. Kook ondertussen de sperziebonen 4 minuten in kokend water, giet ze af en voeg de boontjes toe aan het ui-knoflook-kruidenmengsel.
3. Voeg de tomaatjes toe en bak 3 minuten mee op hoog vuur.
4. Zet nu het vuur weer laag en laat het mengsel een kwartier doorpruttelen op laag vuur.
5. Roer de koriander er doorheen, zet het vuur af en laat de pan nog een minuutje staan.
6. Serveer met rijst, bulgur of couscous.

Bon appetit namens De Betere Wereld!