De kracht van de Duitse zon

De Betere Wereld

Ik merk het zodra ik de grens oversteek. Je ziet ze op daken van boerderijen en woonhuizen, maar ook in groten getale bij bedrijventerreinen. Duitsland is zonder twijfel het land van de zonnepanelen. Waar je ook kijkt zie je ze. Ik fiets door landelijk gebied, door steden en natuurgebieden, en tijdens mijn hele reis in het land blijf ik ze vinden.

Onze oosterburen waren er vroeg bij met de integratie van zonnepanelen. Met een niet te ingewikkeld subsidiesysteem zijn honderdduizenden gestimuleerd om over te stappen op eigen groene stroom en wordt op piekmomenten al een kwart van de Duitse stroom gehaald uit de kracht van de zon. Daarmee is Duitsland wereldleider, en samen met het nieuwe besluit om in de toekomst geen kernenergie meer te gebruiken, kan het land dienen als voorbeeld voor de rest van de wereld.

Eigenaren van de panelen zijn er ook merkbaar trots op. ‘We waren de eersten in de straat’, vertelt boer Mattias die ik tref in een boerderijwinkeltje, ‘binnen een paar maanden was de hele omgeving geïnteresseerd en zijn veel buren overstag gegaan’. Het effect van de zonnepanelen werkt drie kanten op. Het is goed voor je portemonnee, goed voor het milieu en goed voor je aanzien als bedrijf. Met de panelen laten de bedrijven die de panelen op daken en voorgevels hebben staan, zien dat ze zich duurzaam willen profileren. Mattias zegt dat hij er eerst wel aan moest wennen. ’Het aangezicht veranderd wel wat. Traditionele boerderijen met zonnepanelen zijn misschien wat ongebruikelijk, maar we gaan tenminste met de tijd mee, en dat is ook belangrijk.’

In Nederland is het sinds 2 juli 2012 weer zover. Nu is het ook bij ons voordelig om thuis een zonnepaneel te installeren. De subsidie is er ook nog in 2013, zolang de voorraad strekt. Ik fiets snel verder om te ontdekken hoe het ten oosten van Duitsland gesteld is met groene energie.