Een party die je niet snel vergeet

Fusion of Dance Outdoor

Eigen werk

De bass komt je al tegemoet gewaaid als je in een vrolijke stoet van fietsers en voetgangers het terrein benadert. Hemdjes, korte broeken en teenslippers bevestigen de zomerse mood van de festivalgangers. Bussen en taxi’s werpen groepjes niet-Zwollenaren uit die van overal zijn toegestroomd om dit mee te mogen maken. Alle ingrediënten lijken aanwezig; een festivalwaardige line-up, een toplocatie in de natuur en een zomerse zon aan een strakblauwe hemel.

Binnengekomen blijkt de Wythmenerplas getransformeerd te zijn tot een fantastisch en groot festivalterrein met twee grote, stijlvolle podia en twee tenten voor muziek, ruime eetgelegenheid, een bos om te loungen en gras, strand en water om heerlijk te chillen. “wow, het is veel groter dan vorig jaar”, zegt een ervaren fusionganger tijdens zijn eerste verkenningsrondje. Terwijl de eerste bezoekers getrakteerd worden op zomerse latinhouse van Pharaonic op het Lipgloss podium, blaast Zentiments een toontje harder bij Megabase, aan de andere kant van het terrein. Een groepje dames strijkt neer op een kleedje met een roseetje en bij de jongens gaan de eerste shirts al uit voor een verkenning van het water. In de brandende middagzon blijven ze laid-back in het gras om te genieten van heerlijke house en zomerse vibes. Sommigen hebben het echt goed bekeken en ploffen neer in een van de fatboys op de heuvel aan de waterkant. “Zo, ik weet waar ik de komende uren ga zijn”, lacht een gelukkige.

Out of the box

De eerste danspassen worden gewaagd naarmate het drukker wordt. Het gaat eigenlijk vanzelf. De muziek laat je niet stilstaan. Iedereen om je heen geniet, laat zich leiden door de muzikale flow en voelt zich vrij om te dansen, om met onbekende te praten en te lachen. Dit maakt het totaal anders dan een avond stappen. Ondanks de mooie locatie, het prachtige weer en de lekkere muziek, is het de sfeer die er hangt wat het echt een unieke belevenis maakt. Je voelt het gewoon als je tussen het publiek doorloopt. Geen geduw, getrek of geërgerde blikken, vandaag stapt iedereen zijn alledaagse kader uit om in een prachtige setting anders te kijken naar mensen en muziek.

Garnalen in de muzikale keuken

Aan de andere oever ligt tegenover het Lipgloss podium en naast de OnlyTechno-tent, het Fusion Forest. Hier vind je heerlijke loungebanken in een oase van schaduw om de zonaanbidders een verkoelende adempauze te gunnen. Vooral de dames laten zich hier graag een frisse zomerlook aanmeten bij de kapsters van HairToday, om hun kapsel weer heerlijk los te schudden bij het naastgelegen podium. In het bos strijdt ook de insmeerservice om de gevoelige Hollandse winterhuidjes niet teveel van slag te brengen, hoewel de eerste garnaaltinten al waarneembaar zijn. Ver van de zonnebrand blijven de shirts lekker uit en liggen groepjes heerlijk te zonnen, ondanks het geweld van Megabase, waar dj Blockside al flink los gaat. De paar grote, getatoeëerde mannen vooraan mengen zich hier uitstekend met hetzelfde publiek dat net bij Lipgloss stond en andersom. Een groepje jonge meisjes vindt dat het niet hard genoeg gaat en gaan al helemaal los. Iedereen neemt een kijkje in een andere muzikale keuken.

Chillen in het gras

In de beide tenten staan ’s middags de echte trancefans en technoheads samen met mensen die aan de brandende zon ontsnappen en die even de ruimte nemen om te genieten van techno of trance. Het is overigens nergens op het festival te druk en op het hoogtepunt van de dag liggen mensen nog in het gras te eten, drinken en genieten. Nergens wordt er gedrongen of zijn de rijen te lang en bezoekers lopen af en aan met broodjes, snacks en drankjes.

Dress to impress

Speelse energiekelingen weten na het dansen het water te vinden en gaan lachend kopje onder, met de reddingsbrigade op ontspannen afstand. Er hangen weinig zorgen in de lucht. Ze lijken het rustig te gaan krijgen vandaag met weinig meer om op te letten dan zonnebadende dames op het strand. Iedereen ziet er dan ook tiptop uit vandaag en er is duidelijk veel aandacht aan besteed.

Kleurrijke types

Wanneer de zon over zijn hoogtepunt is, beginnen de tenten van OnlyTechno en Sound of Energy vol te stromen en nemen veel Lipglossers een kijkje in de keuken bij een wat steviger genre. De technoheads zoeken elkaar op in de uithoek naast het Fusion Forest, waar nu volop wordt gechilld na een heftig middagje dansen. Met nog voldoende ruimte om zich heen kunnen kleurrijke types zich laten gaan op de muziek waarvoor zij zijn gekomen. Hier zie je mannen met ontbloot bovenlijf en dames met bloemenkransen tot glitterjurkjes en baseballpetten. Het indrukwekkende hier is dat niemand staat te kijken. Iedereen beweegt. Alleen of in groepjes, iedereen deint mee op het ritme en overal zie je ontspannen blikken en grote grijnzen. Het blijft een relaxte uithoek met kleedjes, ontspannen mensen, chille dansers en drinkende stelletjes die zich settelen langs het meer met een wijntje om uit te kijken over het water en om de massa bij het Lipgloss stage te zien en de pompende techno achter zich te horen.

“Wanneer maak je dit nou mee in Zwolle?”

Wie nog het hele terrein wilt overzien kan genieten van een krioelende menigte vanuit de hijskraan. Van hieruit zie je alle podia, het prachtige recreatiegebied en duizenden feestgangers en zie je pas echt goed hoe groot Fusion of Dance Festival is. De grote crowd housers bij Lipgloss gaat over in OnlyTechno en Sound of Energy aan het ene meer en een grote open ruimte bij Megabase aan de andere kant. Uitkijkend over het publiek zie je een golf van energie wanneer Don Diablo speelt met het ritme. Niemand staat stil en overal gaan handen de lucht in en komen mensen overeind van hun kleedjes. “Wanneer maak je dit nou mee in Zwolle?”, zucht een dromerige jongen terwijl hij rustig zijn blik laat glijden over 11.000 feestende mensen.

Rosé, cocktails en lounge

Dat het een goed feest is zie je wel aan het aantal dj’s dat je na hun optreden rond ziet lopen om de sfeer aan ‘de andere kant van de bar’ te proeven en om hun collega’s en het publiek te bewonderen. Zwollenaar Cuzco drinkt ontspannen wat aan het water en kijkt wat er gebeurt in de OnlyTechno-tent. Grote grijnzen ook bij de festivalcrew. Alles loopt ontspannen naar de overgang van naar de avond. Rond 20.00 steekt er een windje op, bij lange na niet overtuigend genoeg om publiek bij Brennan Heart weg te jagen. Mensen voelen zich goed en vrij en lopen met blote voeten in het gras, zand en water. Fusion of Dance is een festival, maar met een roseetje op het strand, een cocktail aan de bar of op een loungebank in het bos, kan je het moeilijk afzien noemen. De strand- en grasliggers hebben inmiddels een comfortabeler onderkomen gezocht en mengen zich tussen het feestende gewoel bij Lipgloss, gaan en tandje steviger bij de beukers van Megabase of begeven zich naar een van de tenten, waar de dj’s de temperatuur gestaag doen oplopen.

Zonnebril af, dansmood aan

Ondertussen blijft de Lipgloss crowd onder invloed van mc’s, dj’s en vj’s die invloed winnen naarmate de zon zakt. Onvermoeibaar gaat de massa los, duizenden handen klappen mee en gaan de lucht in voor Shermanology, die het tempo bij Lipgloss stevig opvoert met verassende beats en basslines. De ontspannen vibe blijft lekker hangen en steelse blikken gaan over en weer in het publiek of naar de dj, die met een grijns beantwoord worden. Anderen hebben na een veel te relaxte middag zin in meer atmosferische beats bij Sound of Energy, waar je merkt dat iedereen al lekker los is gekomen. De zonnebrillen gaan af en de dansmood gaat aan, want de energie zit er nog volop in.

Onstopbare massa

Wanneer je het grote, futuristische Megabase podium nadert, voel je de grond onder je voeten trillen. Ondanks dat het een buitenpodium is, beweegt de aarde onder je en bewegen je voeten automatisch mee. Stilstaan zit er voorlopig niet in. De duisternis is neergedaald en rondom het verlichte meer doordringen blauwe en witte lichten het rookgordijn, waardoor witte silhouetten een machine lijken te vormen voor het podium, met een niet te stoppen grijze massa achter zich. Tegen deze energie is niets opgewassen, maar keer op keer krijgen de Noisecontrollers er een nieuwe krachtsinspanning uit. Het is alsof de dansende massa geen controle heeft over hun eigen bewegingen. Alle handen gaan voor de dj’s omhoog en een knallend vuurwerk barst los van achter het podium, het laatste halfuur is aangebroken.

Laatste minuten

Aan de andere kant proosten we met de dj op de liefde bij Lipgloss, houden de technoheads dapper stand tegen het aanhoudend gepomp uit de speakers en gaat Randy Katama buiten zijn boekje op Sound of Energy, iets harder dan sommigen kunnen bijhouden. “Ik chill hem even hoor, ik sta hier ook al de hele dag”, roept een Zwollenaar opgewonden. En dat is niet gek, na elf uur spektakel, muziek en dans, hebben sommigen even een adempauze verdiend om de laatste acts te doorstaan.

Party die je niet snel vergeet

Onder luid vuurwerk gaan de laatste “two more minutes!” in. Sunnery James en Ryan Marciano laten je hele lichaam meedreunen en iedereen wordt opgezweept en opgezogen door golven van keiharde house. Terwijl lichtbundels om hun heen schieten, vuurt de dj golf na golf vol geweld af op de crowd, die dapper standhoudt. “What are you waiting for?”, schreeuwt MC Yanto. Met twee minuten op de klok laat het publiek zich dat geen twee keer zeggen en komt juichend in beweging voor een laatste krachtmeting die het onderste restje energie naar boven haalt. Klappend, dansend en lachend eindigen de diehards vooraan het Fusion of Dance spektakel en beginnen langzaam terug te lopen naar de uitgang. Het is voorbij, twee overduidelijke Amsterdammers zeggen tegen elkaar: “Zet 10.000 man aan een plas in Zwolle en je hebt een party die je niet snel vergeet!”