Met paarse handen Europa door

Duurzaam en goedkoop reizen

Genoeg

Tevreden zit ik op een bankje langs de weg. Mijn fiets staat naast me en mijn handen zijn zo paars als maar kan. Zojuist heb ik gretig een paar struikjes bosbessen geplunderd en heb mijn vitaminebehoefte meer dan vervuld voor vandaag. Ik ben aan het fietsen van Zwolle naar Indonesië, een tocht die me in twee jaar langs 30 landen brengt. Met een laag budget en hoge verwachtingen fiets ik de wijde wereld in.

Fietsend van West,- naar Oost-Europa zet ik mijn tentje neer waar dat mogelijk is. Soms is dat stiekem langs een riviertje of in het bos, maar liever op her erf van een boer of iemand met een grote tuin. Het grote voordeel hiervan is dat je mensen leert kennen en je vaak enorm gastvrij onthaald wordt. De eerste paar keer waren spannend. ‘Ehm, guten Tag, ehm, ich komm aus Holland met mein Fahrrad..’, daar sta je dan met volle bepakking in je malle fietsbroekje tegenover een no-nonsense type Duitse boer. Maar al snel verschijnt er een grijns op het gezicht van de boer en gaat het hek open. Ik zet mijn tentje op tussen de kippen en word uitgenodigd voor een barbecue.

Wanneer ik de kans heb maak ik ook gebruik van de moderne communicatiemiddelen en zoek ik een slaapplek via online netwerken als Couchsurfing en Warmshowers. Van Duitsland tot Laos en van Tadzjikistan tot Iran, het kan overal en geeft een unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van interessante mensen over de hele wereld. Inmiddels ben ik op deze manier terecht gekomen bij een vrouw van 80 in een pastoorswoning, kreeg ik de sleutel van een prachtig vakantiehuisje in Hongarije en heb ik met mijn Roemeense gastheer gekampeerd in de Karpaten. Het is een ideale manier om even op adem te komen in een comfortabele omgeving en om kosteloos te overnachten.

Ik schrob het paarse sap van mijn handen in het beekje en ben vol vertrouwen dat er morgen kersen, bramen, abrikozen of pruimen op het menu staan. Op alleen fruit kan ik natuurlijk niet leven; ik fiets veel en moet aan mijn calorieën denken. Toch is het lang niet moeilijk om voordelig te reizen en gezond te eten. In boerderijwinkeltjes en bij kraampjes langs de weg besteed ik niet vaak meer dan een euro per dag om mezelf rijkelijk te voorzien van brood, groente en andere producten als honing van eigen huis. Kortom, ik reis voor niks, ik slaap voor niks en eet voor weinig. Reizen met de fiets is ideaal. Daarnaast is het hartstikke duurzaam. Het heerlijke tempo en alle ontmoetingen hebben me nu al veranderd en geven kracht en vertrouwen om door te gaan.