Proloog: van Zwolle naar Bali

De voorbereiding op een lange fietsreis

Eigen werk

Gedreven door een gezonde portie naïviteit, drang naar avontuur en schrijfambitie heb ik afgelopen zomer een bijzondere knoop doorgehakt. Ik ga op reis.. En lang! Ik wilde altijd al een lange reis maken en wil vanwege mijn werk als freelance journalist schrijven over bijzondere plaatsen, mensen, gerechten en duurzaamheid. De lijntjes kwamen bij elkaar op het juiste moment. Ik had al een stapel dromen op de plank liggen, dus nu ik mezelf veel tijd had gegeven voelde ik me net een kind in een snoepwinkel toen ik naar de wereldkaart en alle mogelijkheden keek. Tijdens eerdere reizen vond ik het altijd zonde om in bus en trein langs plaatsen te stuiven waar ik best uit had willen stappen. Ook zit je dan veel binnen en ben je vaak veroordeeld tot grotere plaatsen, treintijden en beperkte routes. Het tempo moest dus omlaag, ik wilde zelf bepalen waar ik wanneer naartoe ging en het moest lekker buiten zijn.

Dat schoot al op! Toen het hopeloos romantische en praktisch onhaalbare idee van paard en wagen een pijnlijke, maar verhelderende dood was gestorven, bleek de fiets mijn ideale partner in crime. Een verwarrende tijd brak aan. Organisatorisch talent is me nooit helemaal gegund, dus de berg aan werk die ik voor me zag deed me meer terugdeinzen dan ik straks verwacht aan de voet van de Damavand of de hoge Pamir. Maar met soms meer dan een beetje hulp heb ik de voorbereiding in hapklare brokken weten te verdelen en ben ik op dit moment verder dan ik een half jaar geleden verwacht had.

Het reizen zelf heeft me altijd in het bloed gezeten, en aangevuurd door opgedane reislust in Centraal-Amerika, Noord-Afrika en Oost-Europa, heb ik weinig nodig om dat reizigersbloed weer aan de kook te brengen als ik fantaseer over nieuwe landen. De route is eigenlijk vrij eenvoudig tot stand gekomen. Ik heb gewoon een verlanglijstje gemaakt van landen die mij fascineren en heb die in een logische volgorde aan elkaar geplakt. Bovenaan het lijstje pronkten Iran, Noord-Roemenië, Armenië, Oezbekistan, Laos en Indonesië. Lijntje ertussen en klaar was het natuurlijk niet helemaal, maar het was een goede basis voor een mooie route van Zwolle naar Bali. Te vinden in Google Maps

Op pad voor een fiets kwam ik John tegen, een bijzonder enthousiaste fietsverkoper uit Zwolle. Hij raadde me aan eens met Robbert van Santos Bikes te gaan praten. ‘Want’, zei John, ‘beter dan daar maken ze reisfietsen niet’. Zodoende zat ik onlangs in de showroom van Santos met Robbert, die mij in no time bijpraatte over de features van mijn fiets in wording, de Travelmaster 2.6. Wat een monster!

De laatste obstakels verdwijnen snel, de vertrekdatum nadert en daarmee ook het besef dat het nu echt gaat gebeuren. Ik ga echt in mijn eentje twee en een half jaar lang met de fiets de wijde wereld in. Wow!

Tieme (26) vertrok op 17 juni 2012 vanuit zijn woonplaats Zwolle. Zijn belevenissen zijn te volgen via  www.tiemehermans.nl