Slowakije: het tuintje aan de Donau

Noosh-e-Jaan

Met elke fysieke grens die ik oversteek, verken ik ook de grenzen van mijn eigen kunnen. Ik ben nu ruim een maand weg van huis en het jasje van het soloreizen zit steeds lekkerder. Ik merk hoe makkelijk je mensen ontmoet en dat een eenzame fietser positieve reacties uitlokt. De afgelopen week sliep ik in een wijngaard, kampeerde ik aan een prachtig meertje en maakte ik voor de gein een ommetje door Oostenrijk. Nu fiets ik over een lange dijk langs de Donau en er is hier niemand. Lekker sjezen in mijn eentje tussen de drassige weilanden en bossen met af en toe een boerendorp.

Wanneer ik aan het eind van de middag voor drinkwater stop in het merkwaardig genaamde dorpje Horny Bar, raak ik aan de praat met een vrouw die een paar woordjes Duits spreekt. Ik vraag of ze toevallig een plek weet waar ik mijn tentje neer kan zetten en word prompt meegesleept naar de achtertuin van haar ouders.

Het oude stel zit met hun kleindochter aan de eettafel te kaarten. Ze kijken verbaasd op van hun spel als ik met mijn grote fiets de tuin in kom, maar na een paar snelle woorden wijzen ze vrolijk naar een plekje in het gras. Hier mag ik vannacht kamperen.

Even later sta ik wat onbeholpen te wiebelen in de deuropening. Hoe kan ik hier aan tafel plaatsnemen met mijn bezwete lichaam en smerige voeten? Gelukkig voelt de familie mijn twijfel en stuurt me snel de badkamer in. Wanneer ik terugkom is het eten klaar.

Op een hete dag als deze is mijn lichaam vooral toe aan verkoeling, dus ben ik blij als ik zie dat we komkommersalade eten met brood, roomboter en Slowaakse geitenkaas. Tijdens de maaltijd komt het fotoboek op tafel en krijg ik een beeld van hun huwelijken, kerkelijke vieringen, dorpsfeesten en statige familieportretten. Vergeelde foto’s met serieuze gezichten. Ik laat ook foto’s van mijn familie in Nederland zien. Dat gaat er altijd goed in. Goede familie, goede spruit. En aan de goedkeurende blikken te zien, geloof ik dat we door de keuring heen zijn.

De frisse komkommer met de juiste balans van suiker en azijn, verrijkt met knoflook, paprikapoeder en een klodder zure room maken dit een perfecte zomersalade. Terwijl donkere wolken zich boven de boerderij samenpakken, praten we over onze families door middel van mimiek, gebaren en met hilarische misverstanden. Vlak voor de bui losbarst, vlucht ik mijn tent in, die ditmaal stevig overeind staat. Ik val in slaap in mijn veilige cocon met het meditatieve gedreun van de regen op mijn kleine oranje huisje.

Komkommersalade uit Horny Bar

Dit zomergerecht wordt in elk dorp en door elke familie anders klaargemaakt. Experimenteer gerust!

Ingrediënten voor 4 personen

10 komkommers, geschild|4 teentje knoflook, fijngehakt|10 el witte wijnazijn|3 el suiker|3,5 tl zout|2 tl paprikapoeder|zwarte peper|12 el zure room|

  1. Schaaf de komkommer in flinterdunne plakjes, druk ze stevig uit in een vergiet en laat 20 min. uitlekken.
  2. Doe de komkommer in een schaal en voeg knoflook, azijn, suiker en zout toe.
  3. Proef of het zuur of zoet genoeg is naar jouw smaak en voeg eventueel meer azijn of suiker toe.
  4. Besprenkel de komkommer met paprikapoeder en zwarte peper en zet het geheel een uur in de koelkast.
  5. Garneer met een klodder zure room.