Zoete inval in Moravië

De wijnheuvels van Oost-Tsjechië

Proefschrift

Na een maand in het zadel beland ik via sprookjesachtige Boheemse steden in het uitgestrekte heuvelland van Moravië. Dit oude koninkrijk dat nu deel uitmaakt van Tsjechië is de nationale trots als het aankomt op wijncultuur. Hoewel bierdrinkers bij uitstek, de Tsjechen weten hier prima te genieten van hun wijnen. Doorgaans iets zoeter dan mijn smaak, maar ik ga op verkenning ten zuiden van ’s lands tweede stad Brno.

Via een van de vele Moravische wijnfietsroutes kom ik terecht in subregio Velkopavlovická, een van de zonnigste en warmste gebieden in Tsjechië. Ook vandaag is het warm, en na een lange dag stap ik van de fiets in het plaatsje Křepice. Op aanraden van lokale wijnliefhebbers ga ik op bezoek bij Jan Flajšinger, die een eeuwenoude familiewijngaard ombouwde tot een serieuze onderneming.

Ik word ontvangen in een mix van Duits, Tsjechisch, Engels en Frans, en in dit talencircus maak ik kennis met mijn eerste Tsechische wijn, een grüner veltliner.  ‘Honderd procent natuurlijk’, zegt vinoloog Flajšinger trots. Met friszure citrustonen en een vleugje perzik is dit een goede introductie van mijn proefsessie in de grot van het familiebedrijf. Een kruidige rode zweigeltrebe volgt, en het echtpaar zelf proeft aandachtig mee. In veel van zulke kleinschalige familiebedrijfjes neemt men de tijd voor hun product en zie je oude mensen zorgvuldig tros voor tros nalopen in de wijngaarden. In Moravië is wijn een traditie, passie en levenswerk. Dat geldt zeker voor de Flajšingers, die de proeverij voortzetten met een mierzoete muškát moravský. Tijdens de lange nazomer verkrijgen de druiven door nobelrot een bijzonder hoog suikergehalte, en levert de regio haar meest gevierde productie. Tsjechen drinken graag zoet, en de kwaliteit wordt dan ook bepaald door de aanwezige suikers.

Toch begint onder invloed van internationale wijncultuur droge wijn aan populariteit te winnen ten koste van traditionele zoete rassen. Ondanks vruchtbare experimenten met chardonnay en pinot gris wordt hier nog met liefde en aandacht gewerkt; in harmonie met traditie, natuur en met een blik op de toekomst. Het is een lange zomeravond en samen met het echtpaar Flajšinger loop ik in alle langzaam door de kleine wijngaard. Het is hier heerlijk, en de rust van het platteland werkt aanstekelijk. Wanneer mij aangeboden wordt mijn tentje in de wijngaard neer te zetten, kan ik mijn geluk niet op. Heerlijk rozig van de uitgebreide proeverij in de grot, val ik tussen de wijnstokken in slaap.